dinsdag 17 januari 2012

UIU - wat is het en waarom

UIU staat voor Use It Up, maak het op. Deze challenge draait erom gebruik te maken van de knutselspullen die je al hebt.
Ben je nog niet zo lang creatief bezig dan kan je het volgende misschien niet voorstellen, andere fanatici zullen misschien denken dat ik gek ben, maar denk eens eerlijk na over jezelf.

Ik knutsel al mijn hele leven. Het begon met een potlood en wat krassen op papier. Daarna kwamen er vouwblaadjes, muizetrapjes van stroken, prikkaarten, klei, gipsgieten, pergamano, theezakjes vouwen, 3D knippen, borduren, knufels maken enz enz enz. In al die jaren heb ik ongelooflijk veel spullen, papier, verf, stofjes enz enz enz gekocht en gekregen.
2 Jaar geleden ging ik verhuizen. Ik heb mijn knutselspullen uitgezocht en veel, heel veel, weggegeven. In het nieuwe huis heb ik een mooie kamer voor mijn hobby. Hierin staat een grote tafel, veel kasten, 2 stoelen en nog meer kasten. Alles bij elkaar 8 vierkante meter. En nu.... al die kasten staan vol. Er staan dozen op de kasten, er staan dozen op de zolder. En nog steeds mis ik dingen wanneer ik iets uitprobeer en ga ik weer naar de winkel.

Natuurlijk is het fijn als je je hobby kan uitoefenen en niet hoeft na te denken over de kosten. Maar mijn werk word er niet mooier door. Ik ervaar de grote hoeveelheid spullen eerder als een blokkade. Het lijkt op de bekende kast vol kleren en niets om aan te trekken. Door de bomen het bos niet meer zien is een toepasselijk spreekwoord.

Daarom doe ik mee aan UIU. Eerst de spullen opmaken die ik al heb, om zo overzicht te krijgen van de spullen die ik heb en om te ontdekken en leren wat ik er allemaal mee kan.
Meedoen aan UIU betekend niet dat ik niets meer mag kopen. Sommige dingen gaan op en gebruik ik vaak, lijm is daar een voorbeeld van. Meedoen betekend voor mij wel: goed nadenken over wat ik wil kopen. Heb ik niet iets wat ik daar voor in de plaats kan gebruiken? Wil ik het echt, echt, echt heel graag of is dit weer 1 van mijn bevliegingen? Kan het ook anders?

Afgelopen jaar ben ik al begonnen met het werken met wat ik heb, maar ik deed het niet heel serieus. Dit jaar hoop ik echt om ook "rare" dingen toe te passen in mijn werk. Dit logo is ontworpen voor deze challenge ik hoop het vaak te kunnen gebruiken op mijn blog.

En hoe zijn die eerste 2 weken UIU voor mij verlopen?
Best wel goed vind ik. Mijn aquarelpapier en lijm waren op, die heb ik vervangen. Bij de supermarkt zag ik dat mijn favoriete fineliner in de aanbieding was, tweede gratis, tja die kon ik niet laten liggen, maar ook dat is iets waarvan ik weet dat ik het gebruik.
Ik heb bonnen liggen die ik bij de knutselwinkel kan inleveren. Ik ben al 3 keer naar binnen gegaan en weer met lege handen naar buiten gekomen. Er is niets waarvan ik denk dat ik het nog niet heb of niet iets vervangends voor kan gebruiken. Voorlopig liggen die bonnen nog prima te wachten tot ik er een doel voor heb.
Week 3 zit bijna op de helft en tot nu toe heb ik veel zin om de challenge vol te houden. Komend weekend ga ik het mezelf extra moeilijk maken door naar een creatieve beurs te gaan. Ben benieuwd hoe sterk ik dan ben :)


13 opmerkingen:

 1. Oh, neem je een budget mee? Of ga je echt met het idee van wat ik hebben wil, ga ik lekker kopen?
  Ik wil half februari naar de handwerkbeurs in Zwolle. Ik hoop dat ik dan ook sterk ben! :)
  Hou je ons op de hoogte van je aankopen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben nog op zoek naar 1 bepaalde stempel, als ik die tegenkom koop ik hem zeker. Maar ik zoek al 2 jaar naar die stempel en hij is altijd uitverkocht.
   Verder wil ik vooral inspiratie opdoen op die beurs en een gezellige dag hebben met vriendinnen. Er gaat een budget mee, maar als ik die stempel vind is dat gelijk op :) Goed nadenken dus!

   Verwijderen
 2. You are strong!! We can UIU together! All of us! Its amazing how fun it is to go shopping in your own room. I have tons and tons of stuff and then sit to do a project and poof I dont seem to have anything which leads to shopping. Easier to shop than to just go dig into the piles I have lol. Welp changing that year and its been so much fun!!

  Good luck! You can do it!!
  *huggles* =0)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. It sure is fun to shop in my own room. I hope it will help me to become a little more organised, sometimes I know I have it somewhere, but can't find it. Going to a shop is easy then, but not allowed this year. I'll have to seek a little longer :)

   Verwijderen
 3. I started doing this last year in designing my jewelry. I saved so much that I finally made a profit again after 2 years. I also really enjoyed seeing the new designs I came up with using material I already had.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. I can imagine that. It's kind of a victory to see how pretty this old stuff can be.

   Verwijderen
 4. Loved reading your inspiration behind joining UIU. We're all behind you for support, so keep going! x

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Prima idee. Ben er inmiddels ook achter dat ik wel even niets hoef te kopen. Puil bijna uit mijn kamertje en denk ook vaak "dat had ik toch nog? Maar vinden is dan de moeilijkheid ;-(

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Herkenbaar Els!!! Maar het gaat me lukken :)

   Verwijderen
 6. I think its Awesome that you shared your story and I cant wait to see what you come up with in this coming year!! xoxo

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Thank you. It was your post that made me think about the WHY do I do this. It's not a money issue. I'm one of those lucky people who isn't touched by this crisis.
   But I really think buying isn't the answer for creativity and I'm very happy you came up with this challenge and do this together. I really hope I can share lots of fun adventures en explorations with all of you this year.

   Verwijderen
 7. Hi Angentia, sounds like you have already made a good start from last year on using it up. Well done for going in a craft shop and coming out empty handed. Sarah

  BeantwoordenVerwijderen