zondag 12 mei 2013

Summerlong: op ontdekking door Dordrecht

Link
Ik ga jullie de komende maanden meenemen op een ontdekkingsreis door Dordrecht en omgeving.

Dordrecht telt ongeveer 900 rijksmonumenten, is belangrijk geweest voor de vorming van het huidige Nederland en voor het huidige gereformeerde christelijk geloof. Dordrecht heeft veel kunstenaars voortgebracht en vele anderen geïnspireerd. De stad probeert zichzelf tegenwoordig weer te profileren als kunststad, hierdoor zijn er veel galleries, exposities en kunstzinnige evenementen in de stad.

Genoeg te beleven dus in deze stad. Een aantal dingen die ik voor deze zomer op de planning heb staan:

 • Stadswandelingen, om zo de monumenten te bekijken en de geschiedenis van de stad te ontdekken.
 • Een rondvaart, het schijnt dat het Dordrechts museum reproducties onder de bruggen heeft hangen.
 • Een bezoek aan Huis van Gijn.
 • Een rondleiding door de grote kerk en het beklimmen van de toren.
 • De kunstenaars van Dordrecht, wie waren zij en wat maakten zij.
 • Bezoek aan de Hollandse Biesbos, liefst op excursie met een boswachter.
Naar mate ik me meer ga verdiepen in de stad ontdek is steeds meer dingen die er te doen zijn. Ik vraag me dan ook af of de tijdsduur van Summerlong genoeg is om alles te zien. Als dat niet het geval is kan ik het ontdekken van Dordrecht gewoon voortzetten na afloop van de cursus.

Een stukje geschiedenis:
De oudste vermelding van Dordrecht (toen nog Thuredrith genoemd) dateerd uit 1120. In 1220 kreeg Dordrecht stadsrechten en daarmee is het de oudste stad van Holland. Voor de duidelijkheid: Holland is niet hetzelfde als Nederland. In die tijd bestond Nederland nog niet en zagen de landsgrenzen er nog heel anders uit.


Ik vond deze kaart (links) uit 1817 en hierop is te zien dat ook Belgie en Luxemburg binnen de grenzen vallen. In 1220 zag het er nog anders uit, maar het is moeilijk om kaarten te vinden uit die tijd en de grenzen veranderden om de haverklap lijkt wel.
Rechts is een afbeelding van het huidige Nederland. Het paars omrande gedeelte is ongeveer Holland met onderaan de stad Dordrecht.

Door haar gunstige ligging groeit de stad uit tot een belangrijke, rijke stad, een stapelplaats waar alle goederen gelost moesten worden. Ze behoud haar positie tot in de 18de eeuw, dan neemt Rotterdam het stokje over.
In 1572 was in Dordrecht de eerste vrije statenvergadering. Hier werd stadhouder Willem 1, prins van Oranje erkent. Dit was het begin van het einde van de spaanse overheersing en het begin van ons huidige koningshuis.
In 1618/1619 vond de Synode van Dordrecht plaats. Dit was het begin van de Statenvertaling (de eerste vertaling van de bijbel naar het Nederlands).
Johan en Cornelis de Wit worden in Dordrecht geboren en beginnen hier hun politieke loopbaan.

Veel gebouwen uit de gloriedagen van de stad staan nog overeind en worden gebruikt, als woonhuis, winkel of museum. De "gunstige" ligging tussen 3 rivieren en ook nog onder zeespiegel hebben ook voor verschillende overstromingen gezorgd. De huizen zijn beschadigd en weer opgeknapt. Soms ook door brand of omdat het tijdsbeeld om een aangepaste architectuur vroeg.


Tot slot nog een kaartje van het eiland van Dord. Ik denk dat de biesbos, de polder en de historische binnenstad (geel omlijnd) de gebieden zijn waar ik de meeste tijd ga doorbrengen. Dat wil niet zeggen dat de rest van Dordrecht geen mooie of leuke plekjes hebben.


6 opmerkingen:

 1. Hartstikke leuk en ik ga hier een beetje met je meegenieten :-)
  N.a.v. je eerste logje over deze cursus heb ik overwogen om ook mee te doen, maar in het kader van veel hooi en vorken heb ik het toch maar niet gedaan, maar hij lijkt me echt hartstikke leuk.

  Groetjes van Jolande

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je bent welkom om mee te genieten, juist leuk om te weten dat er iemand met me mee gaat :)
   Ik twijfelde eerst over de cursus, omdat het filmpje zo vaag is. Er zijn ook niet heel veel deelnemers, maar dat maakt het juist makkelijker om iedereen te volgen. Ik had voor deze zomer nog helemaal geen hooi en vorken, dus dit leek me een leuke manier om de zomer te besteden. Tourist in eigen stad!

   Verwijderen
 2. Je verhaal over Dordrecht klonkt nu al aantrekkelijk!
  Net als Jolande hierboven overwoog ik ook, en besloot ook van niet.
  Maar nu kan ik bij jou wel een Summer Long genieten ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ook jij van harte welkom, leuk dat je met me meegaat :)

   Verwijderen
 3. Reacties
  1. Heb je er lang gewoond Bertie? Misschien herken je nog wel dingen.

   Verwijderen