zaterdag 15 oktober 2011

Een transfer maken met gelmedium

Je kan een plaatje uitknippen en dat opplakken, maar een transfer geeft soms een leuker effect. Doordat je het plaatje print (nou ja, soort van) in je ArtJournal wordt het een geheel met je pagina in plaats van een los element.

Er zijn verschillende manieren om een plaatje te transferen. Nu heb ik gebruik gemaakt van gelmedium.
Gelmedium is een wittig goedje dat kleurloos opdroogt. Je kan het gebruiken als een soort lijm, het geeft een glans over je verflaag, je kan er relief in maken, je kan er een extra laag mee maken in je mixed media kunstwerk en dus ook transferen. Er zijn vast nog meer dingen die je kan doen met gelmedium, maar dat komt zo snel niet naar boven bij me.

Gelmedium is er in een matte en glanzende variant. Voor de transfer heb ik een matte variant gebruikt. Het meest bekende merk is denk ik "Golden", maar bij de Action is het soms ook te koop. Dat is dan wel een onbekend merk, maar de helft goedkoper en het werkt net zo goed. Dat geld trouwens ook voor de gesso van de Action.
Ik gebruik nu gelmedium van het merk Amsterdam, het is maar net waar ik makkelijk aan kan komen of tegenaan loop.

Een transfer maken is makkelijk en leuk, maar het lukt niet altijd! Blijf het vooral proberen, want de voldoening is groot wanneer je doorkrijgt wat voor jou de meest prettige methode is.

Dit lijkt me wel genoeg inleiding, aan de slag.
Wat heb je nodig?
* je ArtJournal
* gelmedium
* uitgeknipte geprinte plaatjes
* kwast
* een oude pinpas/biebkaart/anwbpas (neem een pas die niet meer geldig is, na de transfer is hij dat sowieso niet meer). Zo'n houten ijsstokje werkt ook.
* een sponsje en water

Breng royaal gelmedium aan op je pagina. Verdeel het over de pagina, maar het hoeft niet overal even dik aangebracht te worden.
Terwijl het medium nog nat is leg je de plaatjes met de geprinte kant op de pagina. Wrijf dit goed en stevig aan met behulp van de pas. Het is even zoeken naar de hoeveelheid kracht die je hier op kan zetten. Het moet behoorlijk ferm gebeuren, maar het plaatje mag niet scheuren.
Van onder het plaatje vandaan zal een randje gelmedium komen, wrijf dit weer over de rest van de pagina (niet de achterkant van je plaatje) zodat de randjes verdwijnen.
Dit laat je goed drogen, geen idee hoe lang, ik laat het meestal een nachtje liggen.
Maak je sponsje vochtig en wrijf daarmee over je plaatje. Er zullen papierschilfers loskomen. Verwijder de schilfers net zo lang totdat de afbeelding zichtbaar word. Ook hier is het zelf weer even zoeken naar hoeveel water je nodig hebt en wanneer je moet stoppen met wrijven. Ga je te lang door dan verdwijnt de afbeelding weer.

*Het plaatje komt in spiegelbeeld op je pagina te staan. Houd hier rekening mee als je tekst gebruikt.
*Het prettigst werkt gewoon printerpapier vind ik.
*Het lukt ook met een plaatje uit een tijdschrift, maar dat is wel lastiger.
*Geef niet zomaar op als het niet gelijk lukt. Er zit echt een factor geluk in deze techniek, maar ook een stukje ervaring.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten