zaterdag 4 augustus 2012

Waarom is gezond leven zo moeilijk?

Een kennis van mij was een tijdje terug begonnen met fitnessen. Ze wilde iets aan sport gaan doen, omdat ze voelde dat haar conditie achteruit ging en omdat bewegen nu eenmaal goed voor je schijnt te zijn.
Ik vroeg haar van de week hoe het ging met trainen en of ze het leuk vond. Ze bekende 3 keer te zijn gegaan en daarna niet meer.
Tijdens een gesprekje over het eten van salades, het maken van dressings en dingen die je zou kunnen toevoegen aan de sla gaf dezelfde kennis aan dat zij zich belachelijk gezond voelt als ze yoghurt gebruikt i.p.v. mayonaise.

Deze 2 dingen houden me bezig. Ik vraag me af waarom het zo moeilijk is om voldoende te bewegen en gezond te eten. Waarom denken we dan dat alle leuke dingen van het leven verdwijnen?
Ik zeg we, omdat niet alleen die kennis dit soort dingen zegt, ik zeg ze zelf ook, ik hoor het op mijn werk, binnen mijn familie en vriendenkring.

bron
Zou het komen doordat de doelen die we stellen te groot zijn en we niet snel genoeg resultaat zien?
Ik weet dat dat voor mij een struikelblok is. Ik heb een ultiem doel en ik weet dat ik om dat te bereiken nog een lange weg te gaan heb en nog heel veel dingen aan mijn levensstijl moet aanpassen.

Zou het komen doordat het zo saai klinkt? Gezond leven heeft een geitenwollensokken imago. En dat is niet terecht.
Waarom is het wel leuk om recepten uit te proberen met room en luxe stukken vlees en niet leuk om recepten uit te proberen met groenten?
Waarom word er op de camping badminton gespeeld en zie je in het dagelijks leven nooit volwassenen op straat spelen. Ja je ziet mensen joggen of de hond uit laten, maar een spelletje buiten spelen doen we niet.

Het aanpassen van je levensstijl is moeilijk. Je gaat je dagelijkse routine veranderen, waardoor vastigheid en zekerheid verdwijnen. Je krijgt te maken met een omgeving die commentaar geeft, wat vaak negatief overkomt. Je moet nadenken bij wat je doet, het kost veel energie en doorzettingsvermogen om je levensstijl echt te veranderen. En zeker in het begin krijg je er weinig voor terug.

bron
Ik denk dat gezond leven makkelijker word als je voor jezelf een duidelijk doel hebt. Als dit doel heel ver weg is van je huidige levensstijl, hak het dan op in kleine stukjes.

Doe het met plezier. Je kan gaan naar de sportschool, maar misschien past een teamsport beter bij je, ga skeeleren of frisbee├źn in het park.

En als het een keer niet lukt is dat niet erg. Laat je daardoor niet demotiveren, morgen is er een nieuwe dag met nieuwe kansen!


2 opmerkingen:

 1. Waarom zouden groenten niet lekker kunnen zijn? Kijk eens bij 24Kitchen.nl. Daar zijn heel lekkere en gezonde groentenrecepten te vinden. Grote klodders mayo hoeven niet, maar een klein likje kan net dat accent uitmaken.
  Sporten is goed, maar sporten met tegenzin is een ramp. Lekker wandelen of dansen is ook bewegen. En het uiteindelijke doel moet zijn "jezelf goed voelen". Wat de rest van de wereld er van vindt, is totaal onbelangrijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Gewoon eens proberen om de room door de light variant te vervangen en de mayo door halvanaise. Het scheelt echt en je proeft er niets van.

  En ja, als de doelen die je stelt te hoog zijn is de verleiding groot om terug te vallen in het oude patroon. Maar ik weet uit ervaring (en geloof me ik ben een smulpaap en aardsluiaard :-) ) ik voel me beter als ik net wat meer beweeg en gematigder eet.

  Zo haal ik ook heel veel lekkere, makkelijke recepten van voedingscentrum.nl.

  BeantwoordenVerwijderen