dinsdag 3 april 2012

altered book

Bedankt voor alle berichtjes op mijn vorige altered book post. Fijn om te lezen dat meer mensen denken dat er een manier moet zijn om de scheur in de kaft te reparen en toch de huidige kaft zichtbaar te houden.
Er waren ook meerdere reakties over het ontwikkelen van een stijl en daar zit ik nu een beetje over na te denken.

Wat is een eigen stijl eigenlijk?
Het is iets herkenbaars. Iets waardoor je gelijk ziet: dat is typisch iets voor *naam*.
Bij Picasso denk ik gelijk aan de rare gezichten, waar niets van klopt. Toch kwam ik laatst schilderijen van Picasso tegen uit zijn begintijd. Daar klopt het perspectief wel.


4 Keer Picasso en 4 keer heel anders. Wikipedia leert mij dat zijn stijl veranderd door zijn gemoedstoestand en de mensen en dingen die hij tegenkomt in zijn leven.
Dat klinkt heel bekend! Picasso bleef dingen leren en nieuwe technieken toepassen. Dat doe ik ook.
Ehm, niet dat ik mezelf nu met Picasso wil vergelijken, ik beschouw mezelf niet eens als een kunstenaar en kan me op geen enkele manier vergelijken met welke kunstenaar dan ook.
Maar ik herken wel dat je iets nieuws ziet en dat dan zelf wil maken.
Ik vind dat ik nog geen eigen stijl heb ontwikkeld, ik ben nog een leerling. Ik leer door te kopieren. De meeste workshops en tutorials volg ik op internet. Ik kijk een filmpje en dan maak ik het na. Vaak maak ik dan gebruik van dezelfde soort elementen en gebruik ik dezelfde indeling als bij het origineel. Toch zijn ze altijd anders. Dit komt omdat ik eigenwijs ben. Ik heb geen aquarelverf, wel acrylverf en dat gebruik ik dan ook. Mijn papier is anders, mijn stempels, ik gebruik andere inkt. Ik heb zoveel materiaal en ik weiger iets te kopen alleen maar omdat het zo in de materiaallijst staat. Ik ben dan geen kunstenaar, maar ik vind mezelf creatief genoeg om een variatie te bedenken.Hierboven staan een aantal dingen die ik de afgelopen jaren heb gemaakt. Een 3D object, een armband met kralen, scrapkaarten, werken met stofjes, een raamhanger en het begin van journallen.
Ik heb in de loop der jaren heel veel materialen en technieken uitgeprobeerd. Daarvan heb ik geleerd wat ik wel en niet leuk vind.
Ik denk dat die ontdekking het begin van een eigen stijl is? 
Tot nu toe ben ik nergens echt goed in, omdat ik alweer 10 nieuwe dingen wil uitproberen voordat ik een techniek volledig onder de knie heb.
Ik weet inmiddels dat mijn voorkeur naar kliederen met verf gaat. Ik houd van collages. Ik houd van drukke dingen. Ik vind rustige werkstukken vaak heel mooi, maar ik vind het niet leuk om te maken.
En ik heb een voorkeur voor blauw met roze. Dat zijn wel kleuren die ik steeds terug zie komen. Misschien dat het kleurgebruik mijn stijl is?
Wat mijn stijl is weet ik dus nog niet, wel weet ik dat ik al mijn hele leven met veel plezier creatief bezig ben. En dat plezier hoop ik de rest van mijn leven te blijven houden.

1 opmerking:

  1. Hi, ik herken je probleem!! Misschien moet je je ook niet te druk maken om je stijl. Dat komt naarmate je heeeeeel veeeel maakt. tenminste dat maak ik mezelf wijs :) En daarbij door te leren, beleven en creeren groeien we als mens en als kunstenaar/ creativeling. Denkbeelden, meningen etc veranderen door de jaren heen dus waarom zou onze stijl dan niet verandern. Zolang het plezier inderdaad maar blijft. En daarbij waarom zet je anders je signatuur onder je werk.....:) :)

    BeantwoordenVerwijderen