zondag 27 september 2009

Straatkunst in Rethymnon

Bij het bezoeken van een stad is het altijd leuk om weg te gaan van het touristische gedeelte. Op zoek naar de plaatsen waar de locale bevolking woont, leeft, werkt en ontspant.
In Rethymnon word je al snel getrakteerd op stencil-art en graffiti. Je hoeft er het oude centrum niet voor uit, ga gewoon lekker dwalen door de steegjes zonder winkeltjes.
Probeer ook eens met een nieuwe blik naar graffiti en stencils te kijken. Te vaak word het als bevuiling van de stad gezien en word er verder aan voorbij gelopen. Terwijl er vaak hele mooie afbeeldingen te zien zijn, soms met een boodschap, soms niet.







zaterdag 26 september 2009

Vakantie

Gisteren weer thuisgekomen van 2 heerlijk ontspannen weken van vakantie. Dit jaar was de bestemming Kreta, Rethymnon. Voor de vierde of vijfde keer (ik weet het echt niet meer) naar dit stadje. Ik wist van te voren al dat ik niet veel foto's zou maken dit jaar, hoe vaak wil je dezelfde fontein op de foto hebben. Alles wat er te doen is hebben we al gedaan, maar het is zo'n heerlijk stadje om door te slenteren en het is leuk om oude bekenden weer opnieuw te ontmoeten.

We hadden een appartementje in het oude centrum. Alle leuke winkeltjes en restaurantjes op 1 minuut lopen. Wel is de ligging zo dat je er niets van merkt.
De kamer was heerlijk groot, had een 2pitsgasstel wat we niet gebruikt hebben en (heel belangrijk) was schoon. Ook de bedden waren goed en niet zo heel kort. We hadden geen eigen zitje, maar rond het zwembad kon je ook heel prettig zitten. Het enige jammere was dat onze kamer direct naast de ontbijtzaal lag, uitslapen was er dus niet bij.





We kwamen laat aan op de eerste dag en hebben gelijk een restaurantje opgezocht. Heerlijk gegeten, nog wat gedronken op een terrasje en daarna ons bedje ingerold. Daarmee was ook gelijk de toon van de vakantie gezet.
De volgende dag wat rondgelopen door het stadje. Leuk om mensen van voorgaande jaren tegen te komen, maar nog leuker dat zij jou dan eerder zien dan jij "Nice you're back!"



Ook dit jaar weer leuke mensen ontmoet. Een viertal Noorse vrouwen die zonder man en kinderen een weekje weg waren en er een echt feest van maakten. Vele Nederlanders, vooral uit ons appartement, om gezellig de dag mee te beginnen. Een keramist met prachtig keramiek en heel eigenzinnige ideeen over het leven. Hij was voor mij het pareltje dit jaar. Zijn vriendelijkheid, vrijgevigheid en de manier waarop hij dingen en mensen benaderden waren voor mij echte eyeopeners. Zulke mensen wil ik meer om mij heen hebben.





Slechts 2 dagen hebben we het stadje verlaten. We zijn een dagje naar Chania geweest met het OV. De busdiensten tussen de grote plaatsen zijn goed geregeld. Leuke uitzichtjes onderweg. Chania zelf lijkt veel op Rethymnon, maar ik vond het er veel en veel drukker. Ook heel veel verkeer, we zijn er niet zo heel lang geweest.

En dan hebben we nog een kloof gelopen, Imbros. Dat is niet de hele bekende, maar deze is een stuk korter en men zegt dat deze mooier is van natuur. Het was leuk om zo te lopen. Je hoeft er niet voor te klimmen, maar je kan het onmogelijk vergelijken met een wandeling in Nederland. Gelukkig dit jaar de kloof uitgekomen zonder gezwikte enkels en ook de spierpijn de volgende dagen viel erg mee.


Na de wandeling gaat de excursie door naar Frangokastella. Een oud fort aan de Libische zee. We hadden ons verheugd op de lekkerste souzoukakia die je kan krijgen op het eiland, maar helaas was de taverna dicht. Wel een heel lekker ijsje op, om het verdriet wat minder te maken. Bij het fort hoort nog een leuke verhaal. Lang geleden zijn er een groot aantal mensen omgekomen bij de verdediging van het eiland tegen de turken. Begin mei komen deze geesten weer aan het land, dan zie je ze aankomen zweven over het water. De plaatselijke bevolking zet dan voedsel voor ze klaar.





Al met al een heerlijke vakantie. Het weer was prachtig, de mensen heel vriendelijk, het eten supergoed en de drank vloeide rijkelijk. Ik heb 4 en een half boek gelezen, een beetje gejournald en vooral genoten.

donderdag 24 september 2009

Wallhanger











Van Hedwig kreeg ik een bedankt kadootje. Een leuk pakje met wat kraaltjes, glimmende edelstenen (van plastic) glitters, belletjes en bloemetjes. Alles in aquablauw. Heerlijke kleur. Ik word daar zo blij van!
Een kadootje wat hier heel enthousiast ontvangen werd, dat begrijp je.
En daar moest ook zo snel mogelijk iets mee gemaakt worden natuurlijk.


Op zoek naar een zeemeermin en afbeeldingen die er kwa kleur goed bij passen. Deze uitgeprint op t-shirt transfer papier en op stof gestreken. Het strijkijzer word hier bijna alleen nog gebruikt voor kunstelprojectjes.



Met de hand alles een beetje los/vast aan elkaar gestikt. Allerlei dingetjes uit het kadootje toegevoegd en TADAA zomaar ineens heb je een hele leuke wallhanger.
Geen roze gebruikt deze keer, maar in mijn nieuwe hobbykamer krijg ik een roze muur, daar zal hij pronken!

maandag 21 september 2009

30 graden in de schaduw - Martin Bril







Het laatste boek van Bril. 4 Zinderende verhalen, zoals alleen Bril ze kon schrijven.



Een stukje van de achterkant:
Een verzameling verhalen waarin Martin Brils favoriete personages centraal staan: gewone mensen die lijden onder dagelijkse besognes als verveling, onbegrip, eenzaamheid en de bedwelmende hitte van een zomerdag.

Een heerlijk boekje voor tussendoor. Het leest als een trein. Een avond lekker doorlezen en het is alweer uit.
Zoals altijd hebben de personages iets bekends en iets bevreemdens. Ik vraag me altijd af of mensen echt zo raar zijn.

zaterdag 19 september 2009

Verrassing!

Laatst kreeg ik een mandje met mooie heideplantjes kado. Erg mooi, ben er ook heel blij mee. Het beste nieuws is dat de katten het bakje redelijk met rust laten. Of heide kan wel wat hebben, dat kan natuurlijk ook. Gisteren lag er wel een complete pol uit, maar die kon ik weer makkelijk terugstoppen.



Alweer een hele tijd geleden kreeg ik instructies hoe ik Verrassings ATC kon maken. Daar heb ik heerlijk mee zitten spelen.
Je trekt 5 kaartjes met opdrachten en die opdrachten verwerk je in je ATC.



Een plastic tas in stukken geknipt met een kartelschaar, 2 opdrachten in 1. Het was even zoeken, maar toen vond ik ook nog 2 postzegels. Ik moet er veel meer hebben, maar waar??? Wat knoopjes en wat verf.



En daarna nog 1 gemaakt. Het muziekblad was een stukje afvalpapier. Tijdens het kleuren zag ik pas dat er dancing op stond. Daar had ik nog een lief plaatje bij.



woensdag 16 september 2009

cloisonne

Een nieuw idee ontstond vorige week. Ik wil me per maand op een techniek gaan richten. Op die manier kan ik doelbewust benodigdheden inkopen en kan ik alle kanten van een techniek eens uitproberen.
Het leek mij leuk om die probeersels dan weer te combineren met een al bestaand kunstwerk. Soort van Altered Art+.
Alle probeersels worden met techniekomschrijving en mijn persoonlijke bevindingen verzameld in een techniekenmap. Op die manier houd ik een goed overzicht over wat ik gedaan heb en ongetwijfeld kan die map mij helpen in inspiratieloze tijden.

Dit idee vervult 2 verlangens in mij. De eerste is de wens om een techniek echt goed te beheersen. De tweede om me te verdiepen in kunstenaars en kunstwerken. Er ligt al een cursus kunstgeschiedenis klaar, maar ik heb nog steeds niet de moed opgebracht om daar ook echt iets mee te gaan doen. Wie weet gebeurt het nu.

Deze maand verdiep ik mij in Faux Cloisonne.
Een niet zo tijdrovende techniek, wat goed is, want tijd kom ik tekort deze maand. Bijkomend voordeel was dat ik bijna alle materialen al in huis had.
De werkbeschrijving die ik gebruikt heb vind je hier, scrol een flink stuk naar beneden en dan kom je hem vanzelf tegen.

Werkbeschrijving is in het engels, ik zal hier ook kort in het Nederlands vertellen wat ik heb gedaan.
* Stempel met metaalkleurige of doorzichte inkt op een stukje papier met leuk design.
* Emboss met metaalkleurig poeder.
* Vul de open gedeeltes op met glazing medium.
* Laten drogen en uitknippen.
Simpel toch?



Dit is mijn oefenblad. Het altered art gedeelte is niet echt om over naar huis te schrijven. De schilder is Felix Vallotton, daarover meer in een ander stukje.
Ik heb de hierboven beschreven techniek geprobeert met het olifantje.
Glazing medium stinkt, droogt langzaam, is kleverig en erg warm. Geen fijn spul om mee te werken em zet de ramen open! Het effect vind ik minimaal, ik ben er niet echt blij mee.
Daarom de vogel gemaakt zonder opvulling. Lekker snel klaar, maar ook hier geen WOW gevoel.
Ik had gelezen dat glazing medium gebruikt werd om olieverf transparant te maken. De bloem is dus opgevuld met een mengsel. Heee dat is wel leuk. Het papier krijgt een doorschijnend iets over zich, wat je ook ziet bij dat papier wat gebruikt word bij kijkdozen. Ik moet nog wat experimenteren met minder verf, die vind ik nu te overheersend. Het patroon van het papier blijft zichtbaar, wat een leuk effect geeft. Conclusie: toch iets gevonden om met glazing medium te werken waar ik tevreden over ben.

Een extra waarschuwing voor mensen met katten. Als jouw kat, net als die van mij, de voorkeur heeft om op je werkstukken te gaan zitten, zorg ervoor dat ze er niet bij kunnen zolang je werkstuk nog nat is.
Mijn bloem zit vol met haren, special effect, maar niet de bedoeling. De kat vond het ook niet leuk om zo'n stuk papier aan zijn kontje geplakt te hebben.

vrijdag 11 september 2009

Boomkunst

Dat is het maandthema bij MMD. Mijn eerste reaktie was het krijgen van hele grote ogen en denken "Wat is dat nu weer???" Maar je wilt jezelf creatief ontplooien of je wilt het niet, dus ging ik de uitdaging aan.

Het leukste zou natuurlijk zijn om een echte boom vol te hangen met kunstwerkjes. Of een boom zo te mishandelen dat het zelf een kunstwerk werd. Maar als flatbewoner zijn de bomen niet echt voorradig en ik denk dat de gemeente het niet leuk vind wanneer ik de bomen in de plantsoenen onder handen neem. Daarnaast is het vast ook niet goed voor een boom en om nu aan boommishandeling te gaan doen, dat gaat misschien ook wat ver.

Zelf een kunstige boom maken is ook leuk. Iets waar je wel de vormen van een boom in terug ziet, maar wat verder helemaal niets met bomen te maken heeft. Een stam van plastic en allerlei stoffen dingetjes eraan die de blaadjes voorstellen bijvoorbeeld.



Maar het liep anders. Op straat vond ik een stukje schors. Hmmm dat is ook een stukje boom.
Met behang en wat stof heb ik een basis gemaakt voor een muurhanger.
De bloemenkrans is geprint, plaatje heb ik via Dover, en ingekleurd met potlood, gedoezeld met therpentine.
Bloemen gestempeld op een muziekblad, embossed en ingekleurd met olieverf verdund met glazen medium. Deze zijn met metaaldraad bevestigd aan het stukje schors. Nog wat kraaltjes en knoopjes her en der, stukje kant. Een blad van, ehm geen idee.
De hanger bevestigd met een mooi stuk ketting. Klaar!



De bedoeling was om het engeltje met een transfer aan te brengen. 3 keer geprobeerd en 3 keer mislukt. Transfers klinken zo simpel, maar bij mij gaan ze vaker fout dan goed. Het plaatje daarom uitgeknipt en voorzien van een emboss-laagje. Ziet er nu helemaal uit als een poezieplaatje.

Friday Fill Ins

1. Dat is een geweldige manier om te zijn.

2. Waar ben jij? Ik ben hier!

3. De mogelijkheden zijn: rode wijn, spa rood of cola.

4. Andijviestampot met spekjes is een favoriet winterrecept.

5. Hoe kan je weten wat echt belangrijk is?

6. Warme chocolademelk en een storm.
7. Dit weekend: vanavond kijk ik uit naar 100% ontspanning , morgen ga ik naar de stad en 's avonds komt een vriendin langs, En zondag ga ik verder met mijn altered journal!

Aparte vragen deze week bij Friday Fill Ins. Ik wist niet goed hoe ik ze moest vertalen.

Vandaag kreeg ik het ultieme bewijs van mijn naderende ouderdom in de brievenbus: een tijdschrift over het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Natuurlijk wist ik dat de eerste oproep voor een uitstrijkje niet lang meer op zich liet wachten, maar nu werd ik echt met mijn neus op de feiten gedrukt.
Ik moet zeggen, het is een informatief blaadje. Met veel interesse heb ik het gelezen. Mijn keuze beinvloed het verder niet, ik was toch al van plan om mee te doen. Toch ben ik er wel mee bezig vandaag, zal eens aan wat ervaringsdeskundigen vragen wat zij er van vinden. Eigenlijk vind ik het allemaal alleen maar erg genant.

woensdag 9 september 2009

kerstkaartje

Een kerstkaartje gemaakt met de cloisonnetechniek.
Alle papiertjes komen weer uit mijn DivaDagDoos.



De stempel vond ik in een winkel in Gorinchem. Die winkel stond al langer op mijn lijstje om eens een kijkje te gaan nemen. En vorige week is het daar eindelijk van gekomen.

Eerst met de trein. Ik ga tegenwoordig bijna nooit meer met de trein, dus dat was een leuke onderneming. Een treinkaartje is net zo duur als met de auto en de parkeerkosten en nu had ik niet de last van het zoeken naar een parkeerplekje.
Ook leuk van de trein: gesprekken van anderen afluisteren. Leuk om te horen hoe enthousiast een student over haar opleiding kan zijn. Ik denk dat ze vroedvrouw gaat worden later, ze had het in ieder geval over ongeboren babies en de ontwikkeling in de baarmoeder. Meest opvallend was dat ze daarbij haar nagels aan het knippen was. Jaks.

De winkel zelf was een walhalla. Zoveel papier bij elkaar en soorten verf en overige benodigdheden. Bakjes om in te snuffelen, hoekjes om te ontdekken. Heerlijk. Oke, een beetje rommelig misschien, maar zie het maar netjes te houden al die kleine rommeltjes. Mandjes met vanalles en nog wat erin. Ja daar kan ik heel wat zakgeld uitgeven, maar ik heb me ingehouden. Nog een vakantiekadootje gekocht voor mijn lief. Hij gebruikt nu mijn met verf en lijm besmeurde snijmat en nu heeft hij een nieuwe, helemaal schoon.

dinsdag 8 september 2009

Serendipity

Vorig weekend nog een leuk kaartje gemaakt.
Ik had me verheugd op het maken van weer een collage van crowabout,maar er kwam steeds maar geen nieuwe sheet op de groep. Ik dacht eerst nog dat het kwam door het tijdsverschil tussen Nederland en Amerika, totdat ik eens goed keek en zag dat de vorige sheet voor 2 weken was. Ja, dan moet je wat anders.

Van restjes papier en stempels heb ik een leuke achtergrond gemaakt. Op doorzichtig papier een mooie vogelstempel. Het doorzichtige zit vast met hele kleine eyelets, wat een gepruts zeg, ik kon ze bijna niet vasthouden zo klein. Het geheel is afgemaakt met wat mooi papier uit de "Divadagdoos" en een bloem van Grietje, uit dezelfde doos.



De Divadagdoos is ontstaan na de Divadag, een ontmoetingsdag van de Mixed Media Diva's. Dat was een fijne dag, leuke gesprekken met creatieve mensen, prachtige kunstwerken bewonderen, demo's en met korting shoppen. Bijna iedereen had wel iets meegenomen om uit te delen, papier, lintjes, knopen, kralen, noem maar op. Omdat ik te lui was om al die spulletjes netjes op te ruimen heb ik het allemaal bij elkaar in een mooie mand gedaan. Dat is nu dus mijn Divadagdoos, een soort schatkist, waar tot nu toe altijd datgene inzit wat ik nu echt nodig heb.

zondag 6 september 2009

Etsy favorieten

Vandaag blijf ik dicht bij huis. Alle items gevonden met de shop local knop. Alle maaksters (of makers, dat kan natuurlijk ook) komen uit Nederland.

Etsy: Your place to buy & sell all things handmade
angenita.etsy.com

vrijdag 4 september 2009

Friday fill in

1. Ik voel me blij

2. Kliederen is altijd leuk.

3. Op dit moment kan ik deze dingen horen:het geruis van de airco, dichtslaan van een deur en geboor.

4. De adviseur is gebeld en ik ben blij dat de hypotheek rond is.

5. De laatste keer dat ik pannenkoeken at is veel te lang geleden.

6. Ik doe niets speciaals dit Labor day weekend. (Zou dat een soort dag van de arbeid zijn?)

7. En dit weekend, vanavond verheug ik me op een klein feestje, morgen ga ik de standaard huishoudelijke taken doen en zondag komen mijn schoonouders op visite.

donderdag 3 september 2009

Geheime kamers


Vanmiddag lange tijd in de wachtkamer van de tandarts moeten wachten op mijn lief. Gaf mij mooi de tijd om Geheime kamers van Jeroen Brouwers uit te lezen.
Wat een geweldig boek! Het is spannend, de onderlinge relaties zijn toch een tikkie gecompliceerd en de geheimen en leugens die dat met zich meebrengt lezen heerlijk weg.

De omschrijving op Bol geeft het wel goed weer:
Brouwers roman over geheime liefdes, huwelijksbedrog en -bederf, hypocrisie, verraad gevolgd door vergelding.
In filmische scènes ontrolt zich in Geheime kamers een merkwaardig drama, waar aan het slot alle betrokkenen zich af kunnen vragen: wat waren nu eigenlijk precies de gebeurtenissen die hiertoe geleid hebben? Is er in werkelijkheid eigenlijk wel 'iets' gebeurd?

Ik begon een beetje huiverig aan Brouwers. Mijn lief vind het een geweldig boek en meestal kan ik dan zeggen dat ik er niet zoveel aan vind. Maar deze keer zeker niet. Het is in het begin heel even wennen aan de schijfstijl, maar daarna leest het heerlijk. Prachtige zinnen maakt Brouwers. Zinnen die je een keer extra leest, gewoon, omdat de zin zo mooi is.



En vandaag alweer post. Deze keer een bedankje van Hedwig, omdat ik haar ketting opnieuw geregen had. Deze prachtige kaart en nog een pakje met pearl ex, glitters en kralen. Verwennerij en allemaal in aquablauw, een kleur die ik graag gebruik!

woensdag 2 september 2009

kleurpotloden

Al weer heel wat jaartjes geleden kreeg ik van een vriendinnetje een grote doos kleurpotloden kado. Ik was er toen erg blij mee, maar heb ze niet vaak gebruikt. Maar nu ben ik ook om, ik kleur stempelafdrukjes in met potlood en daarna doezelen met geurloze terpentine. Het heeft een tijdje geduurt voordat ik door had welk papier ik het best kon gebruiken en hoe ik het best kon inkleuren. Met de zijkant van je punt, gezien op de Divadag door Hermine.
Inmiddels ben ik verliefd geworden op de derwent potloden, maar verstandige ik heeft besloten eerst de gekregen doos op te maken. Als ik nu veel kleur, dan is die doos zo op.



Voeg wat stukjes scrappapier toe aan zo'n afdrukje en wat leuke embellishments en je hebt een hele leuke kaart. Op de bloem is nog ruimte voor een groet, maar die laat ik nog even leeg. Nu kan ik de kaart nog voor alles gebruiken.

Wil je echt mooie scrapkaarten zien dan raad ik je een bezoekje bij Elma aan. Ook Jaqueline weet altijd iets bijzonders van haar kaarten te maken.
Het heeft zo z'n voordelen om jezelf te beperken tot slechts 1 creatieve hobby. Je word er goed in en al je hobbygeld kan je daaraan besteden. Ik weet echter van mezelf dat ik dat niet kan. Ik moet steeds weer iets nieuws te frutsen hebben. De ene week hou ik van fimoklei, dan weer van verf, of toch liever scrappen.

En ik had ook nog leuke post dit weekend. Gekregen van Bettie, voor onze maandelijkse swapgroep. Het thema was reizen en als formaat was een skinnie gekozen. Els, die deze maand de host was stuurde nog een leuke bedankttag mee. Wat een verwennerij!